Hvor meget skal en kugledyne veje? 5 gode råd til at komme i gang med de tunge dyner her

Kugledyner er tungere, fordi deres fyld består af små vægtkugler, modsat det lette fyld i fjer- og dundyner. Så hvordan vælger du den rette dyne, hvis vægten er anderledes? Og hvad gør det godt for?

Kort fortalt kan en kugledyne hjælpe dig med at opnå en bedre søvn. Det skyldes netop den ekstra vægt, der tynger din krop, så du bevæger dig mindre.

På den måde kan din krop slappe bedre af. Derudover kan en kugledyne være gavnlig, hvis brugeren kæmper med for eksempel angst eller ADHD, da den er meget sansestimulerende. Den ekstra vægt har dermed en beroligende effekt.

Kugler eller granulat?

Et af de første valg, du skal foretage, er, om du vil have en dyne med et fyld af kugler eller granulat.

De kan begge være gode valg, så det kommer an på dit behov. Uanset hvad kan begge dyner bruges af både børn og voksne.

Kugler tynger ekstra

De små kugler eller bolde, der bruges i den klassiske kugledyne skaber et sansemotorisk tryk mod din krop, når du bevæger dig.

Denne beroligende effekt fremmer en følelse af tryghed, som kan dæmpe for eksempel angst.

Granulat er lettere

Her har du et lettere fyld, som dermed ikke tynger nær så meget. Dermed opnår du ikke helt det samme sanseindtryk som ved den klassiske kugledyne.

Hvor en tungere kugledyne gavner mentale problemer, kan en granulatdyne dog hjælpe folk med kroniske smerter. Fordi den ikke er nær så tung, lægges der mindre pres på en krop, der måske allerede er under meget fysisk pres.

Den er dog stadigvæk i stand til at dæmpe din rastløshed og hjælpe dig til at ligge stille, når du sover.

Find den rette vægt

En helt basal tommelfingerregel er, at en kugledyne skal svare til 10% af din kropsvægt, hvis du er voksen. For et barn skal den kun veje 2 – 4 kilo, og du bør ikke anskaffe en til et spædbarn eller babyer. Kugledyner er heller ikke gode for gravide.

Til en voksen person kan du dog generelt godt være lidt mere fleksibel med vægten.

Så længe du ikke føler dig fanget, og dynen ikke giver dig vejrtrækningsproblemer, når du ligger under den, kan du godt vælge en dyne, der vejer lidt mere end 10% af din kropsvægt.

Er kugledyner et alternativ til sovemedicin?

En kugledyne fikser ikke på magisk vis dine kroniske lidelser eller neurologiske problemer. Den kan dog for nogen være et godt alternativ til sovemedicin, da kugledyner er gode til at have en beroligende effekt, hvilket hjælper de fleste med at falde i søvn.

I sidste ende skader det ikke at prøve en kugledyne. Den kan især være gavnlig for børn, der har svært ved at sove, og der er intet at miste ved at prøve.

Virker dynen ikke nær så godt som ønsket, er medicinering stadigvæk en mulighed, og så kan dynen fungerer som et godt supplement, som måske betyder, at brugeren ikke behøver at tage nær så stor en dosis sovemedicin som normalt.

Tåler kugledyner vask?

Ja, mange kugledyner kan sagtens tåle maskinvask præcis ligesom almindelige dyner. Du bør dog være opmærksom, når du køber dynen, for der er også et fåtal af kugledyner, som ikke tåler det.

Her er det mest anbefalelsesværdige at købe en kugledyne, der tåler vask. Det er overordnet set lettere.

Det kræver tilvænning

Kugledyner er ikke helt som almindelige dyner. Derfor skal du forvente, at der er en tilvænningsperiode, hvor du skal bruge dynen og langsomt vænne din krop til den nye følelse af dynens tyngde.

Der er ofte tale om en periode på 7 – 24 dage, hvor din krop vænner sig til, at dens bevægelighed hæmmes om natten.

Menu
Top